MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT / ALTIN-GÜMÜŞ...

 

3. BAŞKA MADENLERLE KATIŞIK HALDEKİ ALTIN-GÜMÜŞTE ZEKAT

 

[İçinde başka maddeler bulunduğu için] katışık halde olan [saf olmayan] altın-gümüşte yer alan saf altın-gümüş miktarı nisap miktarına ulaşmadıkça zekat vermek gerekmez.

 

1. Altın ve gümüşten biri kendisinden daha düşük olan bir madenle katıştınldığında örneğin altın gümüşle veya gümüş bakırla katıştınldığında, altın ve gümüşün saf olarak miktarı nisap miktarına ulaşıncaya dek zekat vermek gerekmez. Bunun delili daha önce geçen hadislerdir.

 

2. Saf olan altın-gümüş miktarı nisap miktarına ulaşınca kişi vermesi gereken zekat miktarını ya saf olarak veya saf olandan verilmesi gereken kadar katışık madenden verir. Bu durumda katışık olan içindeki bakın fazladan vermiş olur.

 

Şu görüş kabul edilemez: Bu, "taksim [ortak mülkiyetin bölüştürülmesi] bir tür ayrıştırmadır" görüşü kabul edilirse geçerli olur. Şayet "taksim bir tür satım işlemidir" görüşü kabul edilirse, katışık madenin, misli ile satım! caiz olmadığından bu geçerli olmaz.

 

Bu görüş kabul edilemez; çünkü bu, katışık olanı satmak suretiyle yapılan bir taksim işlemi değildir. Çünkü burada gerçekte kişi saf altın-gümüşün zekatı olarak saf altın-gümüş vermekte, bakır da fazladan verilmiş olmaktadır.

 

Ancak -İsnevı'nin de belirttiği üzere- kısıtlama altına alınan kişinin [mahcurun] velisinin, -şayet katışık madeni eritme masrafı, katıştırılan madenin değerinden daha az ise- bakın korumak amacıyla [karışımı eritip içinde bakır olmayan] saf altın-gümüş vermesi zorunludur.

 

3. Kişi daha kaliteli olan altın-gümüş yerine daha kalitesiz olanı zekat olarak verse, örneğin kaliteli iki yüz dirhem nisabı için beş tane kalitesiz dirhem verse [bakılır:]

 

[a] - Verirken bu dirhemlerin kaliteli madenin zekatı olarak verildiğini açıklamışsa, verdiklerini daha sonra geri alabilir. Bu şuna benzer: Kişi zekatını [daha nisap miktarı malın üzerinden bir yıl geçmeden] vermekte acele eder de daha sonra yıl dolmadan nisap miktarı mal telef olursa verdiği zekatı geri alabilir.

 

[b] - Verirken bir açıklamada bulunmamışsa geri alamaz.

 

4. Devlet başkanının [yani devletin, altın ve gümüşe] katıştırma yaparak para basması mekruhtur.

 

[*] - Çünkü Buhari ve Müslim'de yer alan hadise göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: [Kaliteli mala kalitesizi katarak] bizi aldatan bizden değildir. (Müslim, lman, 279; Tirmizi, Buyu', 1315)

 

Ayrıca katışık para basmak, insanların birbirini bu para ile ald atmasına sebep olur.

 

5. Şayet katışık paranın ayarı bilinirse onunla gerek tayin etmek gerekse zimmette borçlanmak suretiyle muamelede bulunmak ittifakla sahih olur.

 

6. Katışık paradaki karışımın miktarı bilinmiyorsa [bu para ile tayin etmek veya zimmette borçlanmak suretiyle işlemde bulunmanın sahih olup olmadığı konusunda] mezhep içinde dört görüş vardır:

 

[Birinci görüş]

 

Pahalı şeylerin, hamurların satımının caiz olması gibi bunlarla işlemde bulunmak da herhangi bir ayrım söz konusu olmaksızın caizdir. Ayrıca paranın piyasada raic olması dikkate alınır. Bu para da raictir; ayrıca insanların bu para ile işlem yapmaya ihtiyaçları vardır.

 

[İkinci görüş]

 

Bu parayla işlem yapmak hiçbir şekilde sahih değildir. Bu içine su katılmış süte benzer.

 

[Üçüncü görüş]

 

Katışım daha az ise işlem yapmak sahih, katışım daha fazla ise işlem yapmak sahih değildir.

 

[Dördüncü görüş]

 

Bu para mal gibi görülerek işlem yapılabilir, zimmet borcuna konu olamaz.

 

Şayet paradaki katışım tartıya gelmeyecek kadar az ise bu katışımın varlığıyla yokluğu eşittir.

 

7. Devlet [başkanı] dışındaki şahısların -saf altın ve gümüşten bile olsa- dirhem ve dinar basmaları mekruhtur; çünkü bu devlete ait tasarruflardandır. Ayrıca bunda [devleti hiçe sayarak] başına buyruk hareket etme söz konusudur.

 

8. Elinde katışık para bulunan kimselerin bunu elinde tutması mekruhtur. Bunları eriterek saflaştırması gerekir. Nevevi'nin el-Mecmu'da zikrettiğine göre Kadı Ebu't-Tayyib "ancak o bölgedeki paralar katışık ise bunu elde tutmak mekruh değildir" demiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

4. ALTIN VE GÜMÜŞÜN BİRBİRİNE KATIŞTIRILDIĞI MADENİN ZEKATI